fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
shto e znajchajno podrachje za rastenija featured

Што е значајно подрачје за растенија?

Илустрација со растенија, со текст: „Значајно подрачје за растенија се глобално-значајни станишта за зачувување на растенијата.“
Во Македонија може да се сретнат околу 100 ендемични растенија. Поголем дел од нив се наоѓаат токму во значајните подрачја за растенија. Едни од поважните вакви подрачја се сите четири национални парка (Маврово, Галичица, Пелистер и Шар Планина) како и заштитените предели Малешево и Осогово.

Сподели