fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
dali dokolku bi se ovozmozil efikasen javen transport bi go koristele vo vaseto sekojdnevie

Дали доколку би се овозможил ефикасен јавен транспорт би го користеле во вашето секојдневие?

Сообраќајот е еден главните извори на загадување на воздухот во Македонија, па поголемото користење на јавниот превоз се смета како добро решение во борбата со загадениот воздух. Во декември ги прашавме граѓаните дали доколку би се овозможил ефикасен јавен транспорт тие би го користеле во нивното секојдневие. Дури 93% од граѓаните одговориле со ,,да”, a само 4 % се изјасниле дека дури и кога јавниот превоз би бил поефикасен тие не би го користеле. Во меѓувреме речесиси сите градови освен Скопје немаат никаква форма на јавен превоз, а тој во Скопје се одвива во автобуси и автобуски линии што не ги исполнуваат барањата на граѓаните.

Dali dokolku bi se ovozmozil efikasen javen transport bi go koristele vo vaseto sekojdnevie

Сподели