fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo
7d969596 5f87 4ef3 bd4e 8955a9b4978e 1

Магијата на Лешница и Кривошијските слапови

Лешница e долина на Шар Планина, која се наоѓа во средишниот дел, односно во градниот кош на Шар Планина. Уште нарекувана и срцето на Шара, оваа долина ја краси посебна местоположба и убавина. Низ неа поминува и најголемата тетовска река Пена која се спојува со Лешничка Река, а во далечината се гледа и највисоката точка на Шар Планина, Титов Врв.  Се дели на Долна Лешница која е на 1450 метри надморска височина и Горна Лешница од 2221 метар надморска височина. Овој локалитет се одликува со алпски карактер,високи карпи,  густа зимзелена и букова шума, како и со богата флора и фауна која може да се најде само на ова место. Од особено значење се шумските плодови како боровинки, малини и разни видови билки и растенија.

Во близина на Лешница, на патот за Кривошијскиот водопад, се наоѓа и Кривошијскиот слап, или популарно помеѓу луѓето познато како Кривошијски кади. Прекрасните водопади кои поради прекршувањето на светлината, џиновските лонци како и ехото од водопадите се предизвик за разладување за најхрабрите.

 

Подготвил:

Александар Стојаноски, ИЗСГ Природник при ПМФ Скопје

Сподели