fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo

Василиос Борѕолос – таткото на бувовите

Кукувија (Тyto alba) – вид на був кој се вгнездува во стари и напуштени куќи а се храни со глодарите кои ги напаѓаат земјоделските култури. Со тоа, тој на природен начин и без користење на отрови овозможува да се отстранат штетните глувци кои ја уништуваат почвата.

Василиос Борѕолос, од познаниците нарекуван татко на бувовите, раскажува како се грижи за овој вид и од колкава важност е неговиот опстанок.

Камера и монтажа: Василос Коматас

Сподели