fbpx


За Дома
Дома е едукативна еколошка онлајн платформа на Институтот за комуникациски студии.
За ИКС
IKS
Мисијата на ИКС е да помогнеме во зајакнувањето на македонската демократија во работата со медиумите, граѓанското општество и јавните институции, едуцирајќи критична јавност која ќе бара поголема транспарентност и отчетност преку вклучување на граѓаните во креирањето јавни политики.
+389 2 3090 004
Поврзани страници
Samo Prasaj logo

ResPublica logo

Резултати за: тешка зима

01.02.24

„Тешка зима“ ја доби првата награда на конкурсот на ЗНМ и УНДП за справување со загадувањето на воздухот

Серијалот „Тешка зима“ објавен на платформата Дома.еду.мк на Институтот за комуикациски студии (ИКС) ја доби првата награда на јавниот повик на ЗНМ и УНДП за новинарска награда за 2023 година за објавен текст или видео сторија на тема „Справување со загадувањето на воздухот – јакнење...

14.11.22

Тешка зима: Ќе имаме ли доволно електрична енергија?

Колку пари – толку струја. Иако, поимот „тешка зима“ се поврзува со енергетската криза, податоците покажуваат дека енергетската криза, всушност повеќе е финансиска која ги ограничува набавките на енергенси.

26.10.22

Тешка зима – што е тешка зима?

Метеоролошките прогнози мораат да бидат база за стратегијата колку и што ќе се набавува за да се преживее „тешката зима“. Метеоролозите велат дека повеќе енергија ќе биде потребна за првата половина, кога се очекува поголем студ, додека во втората се очекуваат повеќе врнежи, но и поблаги температури.

16.12.22

Teшка зима: Одрживите градови се спасот

Иако од пред неколку месеци оваа зима се дефинира како тешка, за следните се прогнозира дека ќе бидат уште потешки. На светско ниво, самоодржливите градови ќе можат да си го олеснат живеењето во услови на поголем студ.

19.12.22

Матка и Водно: две подрачја – еден проблем

Водно и Матка се две заштитени подрачја од различна категорија, со различни потреби што се наоѓаат на територијата на Град Скопје. Овие подрачја се граничат со што дополнително постои можност за ширење на опасноста доколку настане некоја природна или еколошка катастрофа.

01.06.23

Енергетската ефикасност зависи од нас

Може ли сами да направите правилна проценка кој е најефикасниот начин за загревање на вашиот дом и во што е најкорисно да инвестирате за да имате поспокојна зима? Се потрудивме да собереме совети од искусни професори, но и од успешни примери.

22.06.21

Теди доживеа реинкарнација откако се исели од Македонија

Мечето Теди, коешто преживеа голгота растејќи во несоодветни услови во Зоолошката градина во Штип, каде што беше дадено од сопственикот кој повеќе не можел да го одгледува најде нов живот во Бугарија. Тоа стана жител на Паркот за танцувачки мечки во Белица во ноември 2020 година, кога по многу перипетии и пречки поради епидемиолошката ситуација, успешно е транспортиран од Македонија.